trouwautos
trouw auto

De voordelen van een elektrische auto

12 november 2019

Steeds meer mensen kiezen ervoor om in een elektrische auto te gaan rijden. Er zijn volop voordelen waar de gebruiker van kan genieten. We sommen hieronder graag de verschillende voordelen op. Het is goed om bekend te zijn met alle voordelen. Zelfs als je nog niet van plan bent is het prettig om te weten hoe goed het gaat met de markt voor elektrische auto’s. Laten we snel starten.

Geld besparen

Een belangrijke motivatie en voordeel om een elektrische auto te kopen is te voelen in de portemonnee. Het is mogelijk om duizenden euro’s te besparen met een elektrische auto. De brandstof is een stuk lager. Een liter benzine kost rond de 1,65 euro en een kilowattuur stroom kost 19 cent. Wanneer de stroom met zonnepanelen wordt opgewekt kost het zelfs nog minder en slechts 6 cent. Het is mogelijk om hiermee dus veel geld te besparen. De besparing moet natuurlijk wel de aanschafprijs terugverdienen. Het is afhankelijk van het aantal kilometers dat je maakt en wanneer er een nieuwe auto gekocht wordt. Ook voor de wegenbelasting is er een voordeel. Tot 2020 bespaart men rond de 500 euro aan wegenbelasting. Het onderhoud is ook goedkoper bij een elektrische auto. Zo heeft een elektrische auto slechts zeven slijtagegevoelige onderdelen. Een benzine auto heeft er maar liefst 200.

De bijtelling

Bij een elektrische auto tot 50.000 euro geldt er een lage bijtelling van slechts vier procent. Het bedrag boven de 50.000 euro kent een ander percentage. Hier is het 22 procent. Bij een benzine, hybride, lpg, diesel of andere brandstof wordt er 22 procent over het gehele bedrag gerekend aan bijtelling over de aanschafprijs. Bij waterstof is het trouwens 4 procent over het gehele bedrag. Deze bijtellingsregelingen gelden nog vijf jaar (of langer).

Geen stank of olie?

De aandrijving is volledig elektrisch. Het is hierdoor robuust en heeft ook weinig mechanische onderdelen nodig. Het is minder gevoelig voor slijtage. Ook wordt er minder geremd met de auto. De auto remt voor 80 procent af op de motor. HIerdoor gaan de remschijven veel langer mee. Door te remmen wordt er zelfs energie teruggewonnen. Daarnaast heeft een elektrische auto geen periodieke olie nodig of vervanging van het filter. Daarnaast is er geen stank door de verbranding van fossiel brandstoffen of de olie.

De accu

De accu wordt steeds beter. Het is mogelijk om verder te rijden met de auto. De fabrikanten geven een garantie van 8 jaar en staan dus achter hun product. Ook is het zo dat er steeds meer oplaadpunten komen. In de stadscentra en bij grote parkeerplaatsen. Deze website laat de mogelijkheden zien om zelf een oplaadpunt te plaatsen. Het kan voor de garage zijn van een appartementencomplex en ook bij een bedrijf.  Het maakt het gemakkelijk om zelf te zorgen voor een volle accu. De actieradius wordt dus steeds groter door de betere accu’s en ook door de toename van oplaadpunten in ons land.