trouwautos

Schadevrije jaren autoverzekering

15 november 2019

In Nederland is het verplicht om de auto verzekerd te hebben. We hebben het dan over de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering of WA verzekering. Deze verzekering dekt de kosten wanneer je aansprakelijk gesteld wordt door een tegenpartij die jij schade hebt aangericht. De premie van de auto verzekering is altijd afhankelijk van de verzekeraar, maar ook van het aantal schadevrije jaren wat iemand heeft.

Schadevrij

De verzekerde krijgt namelijk een korting over de jaren dat hij of zij schadevrij heeft gereden. Met schadevrij bedoelen we niet speciaal dat er helemaal geen schade is geweest, maar de jaren waarin iemand geen schade heeft geclaimd bij de verzekering. Een kras op de motorkap of een deuk in de bumper is dus geen reden om niet schadevrij te zijn, maar wanneer je schade veroorzaakt bij een andere en deze persoon jou hiervoor aansprakelijk stelt, telt dit wel. De schadevrije jaren worden berekend vanuit een soort trap of ladder. Deze wordt ook wel de bonus malus ladder genoemd. Je begint als beginnend bestuurder altijd onderaan de trap en begint dan met het opbouwen van schadevrije jaren en dus ook korting.

Optellen schadevrije jaren

Het optellen van de jaren is vrij simpel. Per jaar dat je rijdt zonder schade, krijg je er een schadevrij jaar bij. Het aftrekken van de schadevrije jaren gaat iets sneller. Wanneer je schade claimt, gaan er namelijk vijf schadevrije jaren vanaf. Dat is natuurlijk ontzettend vervelend omdat de korting dan ook een stuk kleiner wordt en de premie van de autoverzekering weer omhoog gaat. Eerder was het zelfs zo dat verzekeraars zelfs mochten beslissen hoeveel jaar iemand achteruit ging op de ladder wanneer hij of zij schade had geclaimd. Sommige verzekeraars maakten hier drie jaar van terwijl andere ervoor kozen om iemand maar liefst zeven jaar terug te zetten op de ladder. Tegenwoordig is het wettelijk vastgezet dat iemand vijf jaar naar beneden gaat bij het claimen van en schadepost.

Verzekering auto in Nederland

Gelukkig is het in Nederland zo dat er een hoop verschillende verzekeraars zijn. Op die manier is er altijd wel een verzekeraar die bij jou past, zoals bijvoorbeeld een Toyota autoverzekering. Wanneer je een verzekering af wil gaan sluiten, is het belangrijk om er verschillende met elkaar te vergelijken. Via Autoverzekering.nl vindt je alle bekende verzekeraars en kun je vergelijken tussen de verzekeringen. Wanneer je zeker weet welke verzekering het beste bij jou past, kun je deze direct ook via de site afsluiten.