trouwautos

Wat houdt carstyling en tuning in?

14 december 2020

Een mooie auto moet je onderhouden. Veel mensen vergelijken het onderhouden van een auto met het opvoeden van een kind, er gaat veel tijd in zitten, je steekt er veel energie in en er gaat veel aandacht naar toe. Het is dus ook logisch dat je wil dat je auto er fantastisch uitziet. Het is toch een soort visitekaartje van jezelf! Een manier om je auto nog meer te laten stralen is middels autostyling en tuning.

Wat is het?

Tuning draait vooral om de prestaties van een auto te verbeteren, en stylen draait om het uiterlijke vertoon van de auto. Bij auto styling verbeteren de prestaties dus niet, maar het veranderen van het uiterlijk van de auto. Tunen en stylen van een auto is dus niet hetzelfde!

Het tunen van de auto draait volledig om het modificeren. Wat men vaak wil bereiken is de auto opvallender en vooral sportiever maken. Het tunen van de auto kan zowel plaatsvinden in het exterieur als het interieur. Daarnaast is er ook nog een verschil tussen een auto licht tunen en een auto zwaarder tunen. Bij licht tunen komen er een paar spoilers of labels aan te pas en worden er kleuraccenten aan toegevoegd. Bij het zwaarder tunen van de auto praten we over grote onderdelen van andere auto’s.

Een andere benaming voor het woord stylen is het pimpen van de auto. Bij het stylen van een auto wordt er gebruik gemaakt van bodykits, stickers en speciale verf. Uiteindelijk ziet de auto er dus volledig anders uit, maar de prestaties van de auto veranderen niet.

Verwarring

Er is wat verwarring omtrent de twee begrippen. Het gebeurt namelijk vaak dat mensen deze twee begrippen door elkaar halen, verkeerd gebruiken of het zien als synoniem van elkaar. Dit is geheel begrijpelijk, want welk begrip je waar moet gebruiken, ligt voornamelijk aan de situatie en de auto waar het op dat moment over gaat. Als mensen met een gewone auto een grote spoiler achterop plaatsen, dan hebben we het puur over styling. Deze spoiler zorgt er namelijk niet voor dat de auto beter presteert, sterker nog, de auto gaat er zelfs slechter van presteren. Hier gaat het dus alleen maar om de look van de auto. Als dezelfde grote spoiler wordt geplaatst op een zwaar opgevoerde auto, verbetert het de prestaties van deze auto wel. Door de spoiler verandert de aerodynamica, wat uiteindelijk zorgt voor meer neerwaartse druk. Deze druk zorgt er dan voor dat de auto een betere grip heeft. Deze grip kan gebruikt worden om sneller een bocht te nemen. In dit geval gaat het dus om tunen, want de prestaties van de auto verbeteren. Ook al gaat het hier om dezelfde spoiler, kan je niet zo maar één begrip erop gooien. Het hangt dus volledig af van de situatie, en in dit geval dus de auto zelf.